Jdi na obsah Jdi na menu
 

LITVA 2013

 

Litva na kole a vodě

21. - 30.6.2013

( 8 denní itinerář )

Rámcový itinerář a popis akce,skutečnost se přizpůsobuje samozřejmě počasí, náladě účastníků aj.

Pátek večer - odjezd z Prahy, noční přejezd Polska. Za Waršavou 3 - 4 hod. pauza, při možnosti vystřídání kratší. Další krátké pauzy (15min) během cesty podle potřeby.
 

Sobota dopol. - příjezd do prvního litevského městečka Lazdijai, výměna peněz a první nákup a ochutnání zdejších potravin a nápojů. Odpoledne navrhuji přesun k nedalekému jezeru Dusio, zde odpočinek po cestě, koupání, popř. menší cyklookruh mezi jezery Dusia, Metelys a Obelija. Návrat k jezeru Dusia, táboření.
 

Neděle ráno přesun do NP Dzukija na krásné přírodní tábořiště u řeky Úla. Tábořiště jako2 -3 denní základna pro splutí řek Úla a Merkys. Cyklisté okruhové výlety zde. Řeky mají nejvyšší klasifikaci čistoty evropských řek a žijí tu hojně pstruhové a lososovité ryby ( pstruh, lipan, siven, losos a jeseter ), dále také jelec tloušť a bolen, pokud se v tom někdo orientuje, tak možnost žranice. Obtížnost a charakteristika řek: ZW - WW1. Jako Ploučnice a Vltava ze ,,Soumaráku“ ale daleko čistší.
 

Úterý, středa - přesun k městečku Trakai, utáboření se u jezera, na kterém leží vodní hrad Trakai, jež odsud nabízí za jasné měsíční noci neskutečné pohledy na hrad. Ráno doplutí na lodích k hradu, ev. Jeho prohlídka, nákup a odjezd do hlavního města Vilnius. Zde možná prohlídka Gediminasova hradu a historického centra města a zdejší zajímavosti - recesistické ,,Republiky Užupio“, aneb části města, jež má svoji ,,vládu“ i ,,parlament“ a obývají ji umělci a ,,volnomyšlenkáři“ a jiní ,,freecoolíni“. Tato část leží za říčkou Vilnija, na které je možno zkusit krátkou plavbu, je poměrně rychlá a čistá, se zastávkou v místní bytelné dřevěné hospodě s terasou přímo nad vodou. Říčka pak dále pokračuje do řeky Neris, jež protéká městem.
 

Středa večer-přesun do NP Aukštatija a zdejší jezerní oblasti, tábořiště ve vesničce Palüše, kde je možno zapůjčit jezerní kajaky a vydat se i na několikadenní plavbu po zdejších jezerech, jež jsou propojena krátkými říčkami, nebo se vydat na plavbu po řece Žeimena, která odvodňuje tuto oblast. Proplujeme labyrintem říček a jezer kolem vesničky Ginučiai. Cyklovýlety v okolí plném tradičních barevných dřevěných domků a kostelů.
 

Sobota odpol. - nejpozději návrat s možnou zastávkou ve městě Ukmergë, krásně zrestaurované staré město a Kaunas, v meziválečném období hlavní město Litvy na řece Nemunas, zrekonstruované historické centrum a hradby. Zde poslední nákup a noční přejezd Polska. Návrat do Prahy v neděli kolem poledne. Celá akce lze prodloužit o 3 dny dopředu a navštívit ještě pobřežní část Litvy s městy Klaipéda, (přístav), Palanga (zábavní a lázeňské letovisko) a tzv. Kurská kosa(úzký písečný výběžek mezi Kaliningradem a Litvou)

Počasí v Litvě

Dle našich zkušeností bývá lepší než u nás. V noci může často pršet i vydatněji, což nevadí, neboť tábořiště (i ta zdarma) jsou vybavena přístřešky. Přes den bývá i mnohdy větší vedro (až ke 40st).

Ceny v Litvě

Jsou zhruba na stejné úrovni s námi, mnohdy i nižší. Hypermarkety téměř výhradně zdejších řetězců nabízejí bohatý sortiment všech potravin převážně zdejší provenience. Vše vypadá kvalitnější i chutnější než u nás. Bohatý výběr ryb a rybích produktů, klobás, sýrů, jogurtů, masné výrobky aj. Asi 30 značek piva, točené v hospodě o něco dražší (asi 35- 40kč v přepočtu). Místní měna 1 Lit = 7kč. Točené pivo 4-8 Litů, lahvové kolem 3, standardní oběd v hospodě 11-16 Litů. Chleba: velký výběr jak vekového (batonas) 0,90-2,50Lt tak tmavého (Duona) 3-4,50Lt. Kyblík rybího salátu (různé druhy 650g) 5-8Lt, klobásy a salámy (různé 300g) 4-9Lt, jogurt ovocný velký400g 1,50-3Lt. Vodka brusinková, višňová, kávová aj. 0,5l 19-21Lt. Cestou se lze zastavit ve městech v příjemných hospůdkách na zdejší vynikající speciality, jako: Cepelinai, velké šišky z bramborového těsta, plněné mletým masem, ozdobené osmaženou slaninou a smetanou, různé druhy Kepsnys-bifteky a kotlety, Šašlikai-špízy, Čeburekai-těstová taštička, plněná mletým, Žuvys-ryby a studená polévka Šaltibarščiai z kysané smetany a červené řepy. A samozřejmě výborné pivo.

Co s sebou

Pokud možno, co nejméně

Doklady a peníze

Občanský průkaz vydaný po r. 2003, nebo platný pas

Minimálně 100 EUR = 350Lt na osobu na útratu, nejlépe platební karta.

Výstroj a výzbroj

Nafukovací kanoe neb kajak, pádla, věci na převlečení, boty do vody. Stan, nejlépe rychlestavěcí (Quechua apod.), spacák, karimatka, vařič, ešus, lžíce, nůž, svíčka, čelovka. S oblečením to nepřehánět, dvoje boty, tepláky, kraťasy, trička (3-4) mikina, věci do lodě( neopren není nutný), deštník. Hudební nástroje, rybářské stoličky, v autě bude k dispozici PB dvouvařič a kempingový stolek.

Potraviny a nápoje

Stačí pouze na cestu, vše je možno zakoupit v Litvě za stejně nebo levněji ,než u nás.

 

Náročnost výpravy: nenáročné, po celou dobu bude k dispozici doprovodné vozidlo s průvodcem. 

Doprava: 8 místný mikrobus Ford Transit + vlek na kola. 

Ubytování a strava: ubytování pod vlastními stany a strava vlastní. 

Cena: na osobu 4.500,- Kč

 

Další aktuální informace na www.soulodime.cz

nebo na čísle 602 323 139 – Drťajs

 

Fotky z minulých expedic do Litvy:

 

Litva I.

 

Litva II.

 

Litva III.

 

Litva IV.

 

EXPEDICE LITVA 2005